fbpx
?whats your question

שאלות ותשובות

תשובה:

כמו בכל תהליך שמורכב משלבים רבים, מומלץ בשלב הראשון לערוך צ'ק ליסט למשימות העיקריות הנדרשות לקראת חזרתכם ארצה.

להלן רשימה מומלצת לטיפול ברשויות השונות:

  • ביטוח לאומי:
    טופס מקוון להגשת בקשה להכרה כתושב חוזר בביטוח הלאומי- ניתן להגישו בטווח של עד 30 יום בטרם החזרה לישראל. האישור יכול להקנות לתושב החוזר זכויות על פי חוק ולאפשר לו לקבל שרותים רפואיים במסגרת תנאי הביטוח בריאות הממלכתי שקיים בישראל. כמו כן, במסגרת אתר האינטרנט של הביטוח הלאומי ניתן למצוא מידע נוסף עבור תושבים חוזרים. להורדת הטופס לחץ
  • משרד העליה והקליטה:

טופס מקוון לרישום לתושב חוזר- ניתן למלא עד 6 חודשים בטרם החזרה לישראל. במידה והנכם חוזרים עם ילדים מעל גיל 16 תשומת לבכם, כי יש למלא עבורם טופס נפרד. להורדת הטופס לחץ

לאחר קבלת מעמד כעולה או כתושב חוזר ניתן לתאם פגישה עם יועץ קליטה בעת חזרתכם לארץ. שירות זה רלוונטי למי שכבר הונפקה לו תעודת זכאות או תעודת עולה או תושב חוזר.

כמו כן, במסגרת משרד העליה והקליטה ישנו מידע רב שרלוונטי לתושב החוזר.

חלוקת הסיוע לתושב החוזר תלויה בזמן השהייה בחו"ל- מומלץ לבדוק בטבלת המידע את סוגי הזכאות לפי זמן העדרותכם מהארץ. 

משרד הפנים- הזמנת תור מקוון במסגרת התור ניתן להנפיק תעודת זהות חדשה או דרכון חדש וכל זאת במסגרת התיעוד הביומטרי הקיים.

רשות המיסים- באתר רשום המיסים קיים מדריך מכס לתושב חוזר אשר שהה בחו"ל פחות משנתיים ונועד לסייע בהליכי שחרור המכס.

כמו כן, במידה ובכוונתכם להכניס סכומי כסף לארץ בעת חזרתכם, עליכם להצהיר על כל סכום מעל 50,000 ש״ח במסגרת חוק איסור הלבנת הון וכן למלא את טופס 84 לדיווח המופיע באתר רשות המיסים. להורדת הטופס לחץ

ביטוח בריאות- חוק ביטוח הבריאות הממלכתי מטיל תקופת המתנה בת שישה חודשים לקבלת שרות רפואי לכל תושב ישראלי אשר שהה בחו"ל למעלה משנתיים ולא שילם דמי ביטוח בריאות. תקופת המתנה זו ניתנת לפדיון באמצעות תשלום למוסד לביטוח הלאומי.

רכישת נכס או השכרתו- בהתאם להחלטתכם לרכוש או לשכור נכס, כשלכל אחת מהאפשרויות ניתן למצוא מידע באתרנו, מומלץ, כי תהיה לכם כתובת רשמית עוד בטרם הגעתכם ארצה לשם ביצוע תהליכים בירוקרטיים שונים ובינהם: רישום למערכת החינוך, תעודת תושב חוזר ועוד.
רכישת רכב או ליסינג- ההחלטה האם לרכוש רכב מרחוק או לעשות זאת בעת הגעתכם לארץ יכולה כמובן להשפיע על התנהלותכם בשבועות הראשונים בארץ. כמו כן, תשומת לבכם, כי חשוב לבקש מחברת הביטוח הזרה אישור העדר תביעות שהוא בגדר ההיסטוריה הביטוחית שלכם- letter of experience וזאת בטרם ביצוע הביטוח רכב בארץ, אחרת הפרמיה עלולה להיות גבוהה באופן משמעותי.

במידה וענייני הבירוקרטיה מטרידים אתכם, תשומת לבכם, כי חברתנו מספקת שרותים אלה ללא כל תשלום נוסף עבור לקוחותיה בתהליך רכישת הנכס בישראל.

כמו כן, מעבר לענייני הבירוקרטיה מול הרשויות בישראל, מומלץ לערוץ צ'ק ליסט שכולל את מלוא סידורי העזיבה ובינהם: העברת מכולה לישראל באם החלטתם לעשות כן, העברת דואר לכתובתכם החדשה, איסוף מסמכים רפואיים/חיסונים שניתנו במדינה הזרה, איסוף מסמכים לימודיים/הכשרות שנערכו, אריזות וכמובן החלק הרגיש והקשה מכל, פרידות.

מדינת ישראל מעניקה הטבות מס שונות עבור תושבים חוזרים ובמסגרת זו מתבצעת הבחנה בין סוגי התושבים החוזרים על פי פרק הזמן בו התגורר התושב בחו"ל.
כמו כן, חשוב לציין, כי בעת ביצוע מעבר למגורי קבע בין מדינות שונות שבהן חוקי מס שונים, יש נושאים כספיים רבים בהם יש לטפל, כגון: ניהול נכסים/השקעות/זכויות פיננסיות, ביטוח לאומי זר ופנסיות. לגבי כלל הזכויות יש לבחון את האפשרויות הקיימות ובינהן- האם להשאירן במדינה הזרה או להעבירן ומה הדרך הנכונה מבחינה כלכלית לעשות זאת או לחילופין כיצד להמשיך ולנהל את הנכסים/הזכויות מרחוק.
חשוב לשים לב, כי במסגרת תכנון פיננסי מדויק ומותאם אישית יילקחו בחשבון מכלול הטבות המס להם זכאי התושב החוזר ולעיתים אף יוצעו תכנוני מס יצירתיים ואטרקטיביים, לדוגמא: הקמת חברה ישראלית שתיצור הפרדה בין הפעילות במדינה הזרה לפעילות המקומית ובכך תמנע כפל מס.

ישנן החלטות שמומלץ לקבל בטרם ההגעה לישראל והן בגדר עלולות להיות בשווי כספי רב, על כן במקרים רבים מומלץ להתייעץ עם יועץ מס שזהו תחום התמחותו.
במסגרת כלל השרותים שחברתנו מספקת, אנו עובדים בשיתוף עם יועץ מס אשר נותן מענה לכלל שאלותיכם בעקבות הרילוקישיין חזרה לישראל.

ראשית, חשוב לי שתדעו שהדילמה שלכם האם ומתי לחזור לארץ היא דילמה מובנת לחלוטין, אשר מלווה רבים מאיתנו מיום תחילת הרילוקישיין ועד סופו. מנקודת מבטי האישית אציין, כי נראה שכאשר קיבלנו את החלטה לצאת לרילוקישיין גזרנו על עצמנו לחיות בהשוואה תמידית בין שתי המדינות. השוואה תמידית זו יוצרת פעמים רבות אי שקט.
יחד עם זאת, כאשר מתקבלת החלטה לחזור לארץ ממקום שלם, על כל מורכבויותיה, קל יותר להתמודד עם אתגרי ההתאקלמות הן שלנו והן של ילדינו (אשר מתמודדים טוב יותר עם השינוי במרבית המקרים).

מבחינה אופרטיבית יש להסדיר את ההכרה כ"תושב חוזר" וכן, במידת הצורך, להסדיר את ענייני האזרחות הישראלית של הילדים דרך הקונסוליה בטרם הגעתכם ארצה.
כמו כן, ישנן הטבות שמגיעות לכם אשר נובעות מזמן שהותכם בחו"ל, ראו את הקישורים לרשויות השונות במענה לשאלה 1 לעיל.
תשומת לבכם לכך שמגיעה לכם הטבה להבאת מכולה ללא תשלום מכס שרלוונטית לתקופה של עד 9 חודשים מיום הגעתכם לישראל. במסגרת מס הכנסה ניתן למלא טופס באופן מקוון שמקנה הטבות במסגרת "שנת הסתגלות" בישראל.

שאלת מיליון הדולר של החוזרים לישראל בד"כ נסובה בבחירת מקום המגורים המתאים ביותר למשפחה. לא ניתן להכביר במילים על חשיבותה של החלטה זו, שכן גם משפחות שעזבו והותירו בית בישראל (כמונו) וגם כאלה אשר אין בית בבעלותן, עומדות בפני דילמות רבות.

למשל, האם אנו מעוניינים לחזור ליישוב בו התגוררנו בטרם הרילוקישיין? אם כן, האם הבית הנוכחי מתאים לצורכינו? במידה ויש צורך לבצע התאמות האם נרצה לבצען מחו"ל או בעת הגעתנו?

במידה ואין נכס בבעלותכם, בוודאי עולות השאלות: היכן כדאי לגור? יישוב קהילתי או עיר? באיזה איזור בארץ? האם כדאי בשלב הראשוני לשכור בית ולעבור לאחר תקופה קצרה או שמא אנו מגובשים דיו ומעוניינים לרכוש מרחוק ולהגיע על מוכן? כמו כן, לכל החלטה שכזו נלווית ההחלטה כיצד אנו מעוניינים לבצע את התהליך? האם בצורה עצמאית ודרך קרובי משפחה או שמא מעוניינים בעזרה מצד גורמי מקצוע.

חברתינו מציעה שירות מודולרי לבחירת בית מגורים תוך בחינת כלל השיקולים הרלוונטים עבורכם כמשפחה. במידה והדבר רלוונטי עבורכם, נשמח לתת לכם מידע ולהסביר את התהליך.

הקושי לבחור מקום מגורים חדש אשר ייתן מענה למלוא צורכי המשפחה אינו ייחודי לחוזרי רילוקישיין דווקא, יחד עם זאת ישנם צרכים ספציפיים שבאים לידי ביטוי בצורה משמעותית יותר אצל החוזרים ארצה.

במסגרת השיקולים המרכזיים בבחירת נכס למגורים ניתן לראות את חשיבות החינוך, שירותי הרפואה, קרבה לעוגנים משמעותיים, חיי הקהילה ורמה סוציו-אקונומית סביבתית, מקומות התעסוקה וחיי מסחר וכמובן שיקולי עלויות אשר פעמים רבות מכתיבים את צעדינו.

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה, כי משפחה ממוצעת מחליפה נכס בכל עשר שנים, בהתאם לשינוי הסטטוס המשפחתי והצרכים הנלווים לכך. הנתונים מלמדים, כי הרוב המוחלט של משפחות חוזרי הרילוקישיין אשר שהו בחו"ל למעלה מ 5 שנים יחליפו את דירתם בעת חזרתם ארצה לאור השינויים המשפחתיים והכלכליים שחלו בחייהם.

חשוב לציין בהקשר זה, כי כיום ישנם כלים שמספקים אפשרות לבחירה מושכלת ולניתוח של שכונות מגורים בהתאם לקריטריונים רבים ובינהם: עסקאות נדל"ן באיזור, כמות ופיזור בתי ספר, נתונים על מערכת הבריאות האזורית, נתונים דמוגרפיים ועוד.

חברתינו עושה שימוש בכלים אלה במסגרת בחינת הצרכים של המשפחה והתאמת מקום המגורים עבורה, כמו כן, אנו מספקים שרותי boots on the ground שכוללים ביקורים בנכס הפוטנציאלי, בשכונה על כלל מרכיביה, בבתי הספר הרלוונטים ועוד.

חשיבות החינוך, בין כלל הפרמטרים השונים, למשפחות אשר חוזרות מרילוקישיין באה לידי ביטוי גם בסקר שנערך על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ובמסגרתו נקבע, כי כ- 70% מהמשפחות יחפשו מקום מגורים בו החינוך לילדיהם יענה על צורכיהם ורק לאחר מכן יאתרו את הנכס אשר תואם את יכולתם הכלכלית. כמו כן, במענה לשאלה "האם לרמת בתי הספר באזור מגורייך היה שיקל מכריע בהחלטה היכן לגור?" למעלה מ- 85% השיבו כי נושא זה היה הפרמטר המכריע מכל בבחירת איזור המגורים.

בגדול יש כמה דרכים מרכזיות למציאת נכס בעודכם שוהים בחו"ל, דרך אחת הינה הלוחות הדיגיטליים השונים, כגון: יד2, מדל"ן, win win ועוד. הדרך השניה כוללת פנייה למשרדי תיווך למינהם.

לכל אחת מהדרכים יתרונות וחסרונות ואנו מציעים ללקוחותינו כל אחת מהאפשרויות הנ"ל.

יחד עם זאת, חשוב להבין, כי מעבר למציאת נכסים פוטנציאליים בערוצים השוניפ, יש מידע רב שיש לקחת בחשבון בטרם בוחרים מקום מגורים וכן יש לבצע בחינה מדוקדקת של הנכס הפוטנציאלי ולהשוותו לנכסים דומים באיזור או באיזורים אופציונליים.

כדי לבצע רישום למערכת החינוך בישראל (גנים,בתי ספר..) יש להחליט ראשית היכן גרים ולדאוג לכתובת מקומית.

לאחר מכן, יש לפנות למחלקת החינוך אשר ממוקמת במועצה האיזורית/בעירייה ולקבל רשימת בתי הספר ואיזורי החלוקה בינהם, אשר פעמים רבות משתנה בין שנה לשנה בהתאם לעומסים הקיימים בבתי הספר.

בעיריות רבות ידרשו לראות עדכון כתובת באמצעות צילום ת.ז מיד לאחר חזרתכם ארצה או בשלב הראשוני חוזה מכר/שכירות אשר מעיד על מגורים באיזור בית הספר.

כמו כן, יש לדאוג למסמכים נוספים כדי להרשם לבתי הספר הממלכתיים בישראל, אך את חלקם ניתן למסור בעת הגעתכם לארץ: תעודות עולה/תושב חוזר, גליונות ציונים רלוונטיים בעיקר לתלמידי חטיבה/תיכון או לכיתות ייחודיות (מחוננים,מצוינים,מדעים ועוד), פנקס חיסונים, הקלות רפואיות ו/או אבחונים רלוונטים וכיוצ"ב.

שאלת חישוב שיעור המס שתאלצו לשלם תלויה למעשה במבחן התושבות. כלומר, לעניין תשלום מס רכישה קיימת הבחנה המצויה בפקודת מס הכנסה, בין מי שהינו עולה חדש, תושב ישראלי, תושב חוזר ותיק (10 שנים) ותושב חוץ. תושב חוץ, למשל, כהגדרתו בחוק, איננו זכאי לרכוש דירה בישראל לפי מדרגות מס רכישה של "דירה יחידה" ומכאן שנושא בתשלומי מס רכישה כאילו שזו דירתו השנייה. במילים אחרות, תושב חוץ, איננו זכאי לקבלת הטבות במיסוי מקרקעין אשר קיימות לתושב ישראלי שרוכש את דירתו היחידה בישראל.

מבחן התושבות בא לתת מענה לשאלה האם מדובר ברוכש שהינו תושב חוץ/תושב חוזר ותיק/ עולה חדש או שמא מדובר בתושב ישראל שמנהל את מרכז חייו בארץ וזאת על פי המבחנים הקיימים בפקודת מס הכנסה.

תושב חוזר ותיק מוגדר כמי שחזר להיות תושב ישראלי לאחר שהוגשר כתושב חוץ במשך עשר שנים רצופות לפחות.

עולה חדש מוגדר כמי שעולה לראשונה לישראל.

תושב ישראל מוגדר לצורכי מיסוי מקרקעין עלפי הקריטריונים הקיימים בפקודת מס הכנסה וכדלקמן:        

(א)אם שהה בישראל בשנת המס 183 ימים או יותר;

(ב)אם שהה בישראל בשנת המס 30 ימים או יותר, וסך כל תקופת שהייתו בישראל בשנת המס ובשנתיים שקדמו לה הוא 425 ימים או יותר.

כמו כן, מי שבתוך שנתיים מיום רכישת  הדירה הפך לתושב ישראל לראשונה או לתושב חוזר ותיק כהגדרתו בחוק, נכנס להגדרה של תושב ישראל לצורך מיסוי מקרקעין ואז יכול הוא להנות ממדרגות המס של "דירה יחידה".

על כן, במידה ושהיתם מחוץ לישראל לתקופה של 10 שנים רצופות, הרי שעל פי הגדרה זו, תוכלו לרכוש דירה בארץ ולהנות משיעור מדרגות מס רכישה של דירה יחידה טרם שובכם, כל עוד תחזרו ארצה תוך שנתיים מיום הרכישה.

קראו עוד על מס רכישה בישראל ומדרגות מס הרכישה בישראל. 

תושב ישראל שעזב והפך תושב חוץ לתקופה של פחות מ- 10 שנים לא יכלל בהגדרה המפורטת למעלה, ולא יהיה זכאי להנות מהטבות בדמות מדרגות מס רכישה של דירה יחידה.  במקרה זה קיימות מספר קונסטלציות חוזיות אשר ניתן לערוך על מנת להתמודד עם שיקולי המיסוי ואולם לשם כך מומלץ להתייעץ עם עורך דין אשר מתמחה במיסוי מקרקעין.

בעת החזרה לארץ יש למלא את טופס מקוון לרישום לתושב חוזר של משרד העלייה והקליטה. את הטופס ניתן למלא עד 6 חודשים בטרם חזרתכם ארצה – לחצו כאן להורדת הטופס.

לאחר קבלת מעמד ניתן לתאם פגישה עם יועץ קליטה וכן להגיע ולקבל את תעודת התושב המיוחלת. כמו כן, ניתן לקבלה בדואר במידה והנכם עומדים בקריטריונים הנדרשים בתוך כ- 30 יום מעת הגשת בקשתכם.

תהליך מכירת דירה מרחוק עבור תושבי חוץ הינו תהליך אשר מצריך חתימה על ייפוי כוח קונסולרי עליו ניתן לחתום בקונסוליה אשר בקרבת מקום מגוריך ולשלוח את העותק המקורי לעורך הדין מטעמך.
חשוב להבין בהקשר זה, כי מרבית המסמכים בתהליך מכירת הדירה ידרשו את חתימת מיופה הכוח מטעם תושב החוץ (עורך הדין מטעמו או קרוב משפחה) ומכאן חשיבותו, כמו כן, במידה ורוכש הנכס יהא מעוניין במשכנתא ייתכן ומסמכי הבנק יועברו אליך בדואר ויהא עליך אישית לחתום עליהם.
לאור שיקולי מס ותכנון נבון מומלץ להתייעץ בטרם המכירה עם עורך דין אשר מתמחה בתחום המיסוי ובקיא בתחום זה.

צ'ק ליסט לתושב חוזר

רוצים לחסוך זמן יקר ולוודא שלא פספסתם אף מטלה?

הכנו עבורכם את הצ'ק ליסט המקיף והמקצועי ביותר לחוזרים לישראל מרילוקיישן בחו"ל
השאירו פרטים כעת ונשלח לכם את הצ'ק ליסט ללא עלות ישירות למייל